torstai 27. tammikuuta 2011

Miehiä, naisia, lapsia ja sairaalan meininkejä continued


Sairaalan OPD:n etuovi
Kirsin yksi miespotilas ei huolinut naisten verta kirurgisella osastolla ja Cathyn yksi naistuttu aikoo pysyä neitsyenä avioliittoon asti. Ennen naimisiinmenoa miehen tulee maksaa tytön vanhemmille kihlausmaksu ja näin varmistaa tämän varaus. Miehet ovat tottuneita tarjoamaan naisilleen juotavia baarissa, ja mitä vaaleampi iho naisella on, sitä enemmän kosijoita. Joskus mies ja nainen seurustelevat vain pari kuukautta ennen avioliittoon astumista, mutta eron todennäköisyys on silloin suurempi. Nainen on yleensä se, joka jää kotiin lasten kanssa, mutta useat ehtivät kyllä tehdä töitä ennen sitä. Monet naiset palaavat työelämään lasten varhaislapsuuden jälkeen, tai pistävät lapset tarhaan ja menevät itse takaisin töihin. Naiset saavat lapset nuorina, ja lapsia voi olla yhdestä kuuteen tai enemmänkin. Nykyään kannustetaan suunnittelemaan perheenlisäystä niin, että lasten ikäeroksi jää ainakin kaksi vuotta. Homous on tabu, ja homoseksuaalisten suhteiden harrastaminen on kielletty. Paljon ihmisten ajatusmaailmaan liittyy kirkon opit ja tavat. Häät ovat suuri juhla, johon ovat kaikki kutsuttuja, ellei vieraita kutsuta erikseen ”invitation only”. Erikoista täällä on se, että hääparin täytyy hankkia jokaiselle häävieraalle matkamuisto. Se voi olla esimerkiksi avaimenperä, astia tai jokin muu turhake liittyen heidän päiväänsä.
Sairaalan kampusmainen sisäpiha, kävelytiet vie osastoille
 
Mies ja nainen voivat täällä tutustua melkein missä vaan, koska ihmiset ovat sosiaalisia ja puheliaita. Monet ihmiset käyvät säännöllisesti kirkossa ja ovat erittäin uskovaisia. Eräs paikallinen tuttavamme, kutsutaan vaikka Ähväksi, oli niin ystävällinen, että toi nähtäväksemme hänen mietteitään parisuhteesta ja avioliitosta. Ähvä on kirjoittanut 5 vuoden ajan tekstejä ystävyydestä, ystävistä, parisuhteesta, rakkaudesta ja avioliitosta. Hän oli kirjoittanut niitä siis jossain kirkkoon liittyvässä jutussa, tai sitten muuten vaan joka puolella tekstejä oli lainauksia raamatusta. Viimeisenä oli kappale raiskauksesta, joka vähän erottui sisällysluettelossa.. Yksi kappale oli pelkästään väreistä ja mitä ne kuvaavat ja jossain kappaleessa oli viinin juomisesta ja mitä pahaa siitä seuraa. Tekstin mukaan hyviksi ystäviksi kelpaavat luotettavat ihmiset, jotka haluavat hyvää toisille ihmisille ja juuri sinulle ja parisuhteen on hyvä lähteä ystävyydestä ja kehittyä rakkaudeksi. Rakkaus on miehen ja naisen välistä jne. Kyseinen ystävämme siis on erittäin uskovainen ja toivoo kai pian löytävänsä vaimon jostain. Ehkä jopa Suomesta, sillä hän haluaisi sinne töihin… Kovin yritti meihinkin tehdä vaikutusta kertomalla vuohistaan ja kanoistaan. Täällä oletetaan, että kaikki naiset haluavat naimisiin ja lapsia. Kysymykset aiheesta tulee meillekin muodossa ”koska ajattelit mennä naimisiin?” ja ”milloin hankit lapsia?”. Ei ole vielä kuulemma ihan liian myöhäistä minullekaan, vaikka olenkin jo 23… Monet päälle parikymppiset on käyny täällä neuvolassa pienten vauvojensa kanssa, ja 25-vuotiailla on jo muutama lapsi. Toisaalta on sitten niitä kolmekymppisiäkin, jotka ovat ensimmäistä kertaa raskaana suomalaisten tapaan.

Ei ollu kivaa kaikkien mielestä
Tällä viikolla olen ollut public health unitin RCH:lla (reproductive and child health) ja family planningissa, ja eilen pääsin seuraamaan jopa synnytystä. Sairaalan public health unit on jaettu ympäri ämpäri, ja eri uniteissa työskentelee kätilöitä ja terveydenhoitajia, sekä community health nurseja, jotka on terkkareita hiukan vähemmän koulutettuja. Sitten on perushoitajia vastaavia hoitajia jotka hoitelevat juoksevia asioita ja avustavat paperitöissä. Tällä viikolla on ollut vähän pulaa työntekijöistä, joten mekin ollaan saatu tehdä edes hiukan jotain. RCH:lle tulee maanantaisin naiset punnitsemaan ja rokotuttamaan 2- ja 6-viikkoisia vauvojaan, tiistaisin ja keskiviikkoisin on antinatal-päivä eli raskaana olevia naisia tutkitaan ja rokotetaan, torstaina tulevat 10- ja 14-viikkoiset vauvat ja perjantaina jälleen raskaana olevia naisia. Maanantaina sain nostella pari tuntia niitä pienimpiä tulijoita koukkuvaakaan, mikä oli hauskaa, vaikkakin vähän uutta tällaiselle kokemattomalle. Äidit pistivät vauvansa kangaskassiin, jossa oli jaloille reiät ja sitten vaan keinumaan :) Joku poika ei yhtään tykännyt siitä ja kiitoksena laski keltaisen kauniin kaaren äidin jaloille. Raskaana olevilta naisilta mitataan symfyysi-fundus -mitta, paino ja verenpaine. Äidit toivat mukanaan virtsaa pienessä lääkepurkissa, johon hoitaja törkkäsi testiliuskan testatakseen virtsaa liiallisen proteiinipitoisuuden takia, joka voi olla pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen oire. Verenpaine mitataan täällä ilman sähköisiä apuvälineitä, ja pulssi lasketaan kelloa apuna käyttäen. Pulssia ei kyllä äideiltä edes mitattu, ja verenpainekin on vähän sinnepäin, uudestaan ei mitata mitään. 

Kätilöt tekevät näitä tarkastuksia, kun terveydenhoitajat antavat rokotuksia. Äideiltä tarkistetaan silmistä aneemisuus ja joiltain tutkitaan jalkojen turvotus ja nännien kunto. HIV-testi otetaan kuulemma kaikilta ensikertalaisilta (pikatesti neuvolakäynnillä), ja veriryhmä ja mahdollinen sirppisoluanemia selvitetään labrakokein. Neuvolakäynti kesti noin 5-10 minuuttia, eli aika haipakkaa äidit juoksivat koppiin, jonka ovena toimi vain verho. Kaikki löpinät on puhuttu jo ennen jonottamista näihin koppeihin, rakennuksen verannalla, ”aulassa”, jossa naiset istuvat riveissä ja hoitajat kertovat edessä mitä tapahtuu ja miksi, ja mitä rokotteita äideille ja vauvoille annetaan. Eri päivinä kerrotaan eri asioista, riippuen ketkä ovat tarkistuksissa. Aika vähän äidit kyselivät epävarmoja asioita hoitajilta, kun siihen ei ole kerran mahdollisuutta.

Gynekologinen tuoli/taso family planningissa
Family planning unit tarkoittaa täällä ehkäisyneuvolaa. Sairaalan family planningissa työskentelee 2 kätilöä, jotka keskustelevat naisten, joskus pariskuntien kanssa ehkäisystä, ja tarjoavat heille parasta ehkäisyvaihtoehtoa ja tietoa niistä. Ehkäisyvalmisteiden käyttö on täällä tosi halpaa, sillä valtio maksaa lähes kaikki kulut. Kuukausittaiseksi maksuksi naisille jää korkeintaan 1-2 cediä eli 0,50-1 euroa. Kätilöt saavat määrätä aiheeseen liittyviä lääkkeitä potilaille, ja laittavat potilaille ehkäisyimplantaatteja ja kierukoita osaston ”takahuoneessa”. Sain avustaa implantaattien käsivarteen asettamisessa. Steriilin pakkauksen kanssa kätilö siinä ahtaassa välissä yritti toimia, ja aseptiikka piti ehkä 95 %:sti, mikä on varmaan ihan hyvä taso täällä. Yritin selvittää kätilöiltä, että kuinka kauan näitä ehkäisyvalmisteita on käytetty täällä, mutta ei vissiin 10 vuoden aikana ole tullut paljoa muutoksia. Täällä on käytössä tällä hetkellä ehkäisyinjektioita, e-pillereitä, erilaisia hormonipillereitä, kuparikierukka, implantaatteja, sterilisaatio, miesten ja naisten kondomit ja kai jotain hormonikierukoita ja ehkäisyrenkaitakin jostain saa. Injektioita voi ottaa 1 tai 3 kuukauden välein, riippuen merkistä. Aika monet käyttävät sitä vaihtoehtoa täällä. Sain pistää parille naiselle sitä, jee. Mulle vaan valitetaan täällä, jos yritän tarkistaa ettei neula ole suonessa. ”EI SIELLÄ OLE VERISUONIA!!”

Täällä on niin paljon raskaana olevia naisia ja pieniä vauvoja, että hoitajien ei ”tarvitse” miellyttää potilaita, useimmat naiset tulevat silti sairaalalle tarkastuksiinsa, eli potilaita piisaa. Hoitajia arvostetaan, sillä he tietävät enemmän raskaudesta ja lapsista kuin muut tavalliset tallaajat. Hoitajat ovat ehkä itsekin tiedostaneet tämän, sillä he käyttäytyvät välillä aika tökerösti potilaita kohtaan. Välillä tuntuu, että kaikki toimivat samalla tavalla kuin eläkeikää lähestyvät ”Marja-Liisa”, 50 vuotta samalla sairaalan osastolla toiminut perushoitaja, joka on lopen kyllästynyt tekemään samaa kakkaa työtä samojen naamojen kanssa päivästä toiseen ja töksäyttelee ja murisee potilaille ja työkavereilleen ja erityisesti opiskelijoille. Hoitajat käskyttää alempiaan, mutta itse joutuvat pukemaan lääkärille kengätkin jalkaan. Tavallaan sitten ymmärrän systeemiä… Täällä silti hoitajat ovat melko ystävällisiä meille vaihtareille, mutta ghanalaisille opiskelijoille he ovat välillä aika mahdottomia. Esimerkkinä tilanne, jossa hoitaja käski opiskelijan tulemaan huoneen toiselta puolelta ja ojentamaan tälle teipin, jonka hän itse olisi saanut jos olisi astunut puoli askelta eteenpäin. Meille voidaan sanoa että istu sinä siinä vaan, ei tarvitse tehdä tänään mitään. Meidän kokovalkoisilla asuilla voi olla jotain tekemistä asian kanssa, sillä täällä korkea-arvoisimmat hoitajat pukeutuvat valkoiseen…
Kätilö ja vastasyntynyt
Synnytyssalissakin kätilöt käskivät synnyttäviä naisia toimimaan heidän määräämällään tavalla. Sairaalassa on esimerkiksi lähes pakko synnyttää selällään, sillä pöytä on korkealla ja kätilölle on enemmän hommaa, jos synnyttäjä meinaa toimia eri tavalla. Kipulääkitys on aika niukkaa, epiduraali- ja spinaalipuudutuksista ei tietoakaan, jos on normaali alatiesynnytys tulossa. Jotain kipulääkettä naiset saavat lihakseen, ja tippapussi melkein kaikilla roikkui kädessä nesteyttämässä. Naisille, jotka synnyttävät muutamien tuntien sisällä, on varattuna yksi huone, jossa on 4 tai 5 sänkyä. Sieltä heidät sitten pistetään kävelemään toiseen huoneeseen synnytystasolle puskemaan, kun aika koittaa. Jotkut kuulemma synnyttävät vessaan, joka on puolimatkassa synnytyssaliin. Jotkut joutuvat synnyttämään siellä odotushuoneessa, jos synnytyssalin molemmat tasot ovat varattuina. Yksi kätilö hoitaa yksin yhden synnytyksen, ellei ole tosi hiljaista. Lääkäri kutsutaan paikalle, jos tulee ongelmia. 

Pääsin seuraamaan synnytyssaliin vähäksi aikaa, kun yksi nainen synnytti ja toinenkin synnyttäjä saapui saliin toisen ähistessä. Siinä oli taas riittämiin mulle bodily fluidseja vähäks aikaa :D Kaikkee oli ja lisää tuli. Heti kun vauvan pää oli ulkona, mulle tuli niin heikottava olo, etten enää nähnyt mitään ja oli pakko yrittää löytää seinä tai joku muu reuna mistä pitää kiinni. No ei sekään auttanut, vaan piti mennä vielä kyykkyyn. Kuulin kaiken mitä tapahtui ja hävetti kun piti mennä sivuun. Näkö alkoi palautua, kun napanuora katkaistiin ja sidottiin. Vauva heivattiin toiselle puolelle salia pöydälle yksinään pötköttelemään siksi aikaa, kun jälkeiset paineltiin ja vedettiin ulos ja revennyt äiti parsittiin kasaan sekä puhdistettiin. Sen jälkeen vauvaa (melko kovakouraisesti) hinkattiin puhtaammaksi, mitattiin ja paketoitiin. Sen jälkeen pikkuinen vietiin äidin viereen, siinäkin kätilö asetti äidin oikeaan asentoon. 6 tunnin jälkeen synnytyksestä äiti ja lapsi häipyvät sairaalasta, ellei ole mitään komplikaatioita. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kokemus, mutta odotan kyllä suomalaista versiota, jotta näkee miten meillä homma hoidetaan. Ei ollut ihan niin kuin elokuvissa, mutta valmista tuli silti. 
Nita ja vastasyntyneet pötköt.

Nita pääsi katsomaan kaksosten synnyttämistä. Yleensä kaksoset synnytetään automaattisesti keisarinleikkauksella, mutta tämä äiti ei tiennyt odottavansa kaksosia niin alakautta sitten piti hiukan avustetusti ne puksauttaa ulos. Potilaat joutuvat maksamaan kaikki tarvikkeet täällä itse, ja tällekin synnyttäjälle oltiin kuulemma kesken synnytyksen näytetty uutta kroonikkoa (kertakäyttöinen alusvaippa) ja sanottu että 75 pesewaa. Komiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti